Kola!

Nog för att det är meningen att detta ska vara en hantverksblogg, men jag anser nog att matlagning och bakning tillhör den kategorin. Till en viss gräns. Eller alltså... Jag vill skryta med mina bak- och matlagningskunskaper! Jag lagar mycket mat och bakar en del. Äter sällan upp det jag bakar själv utan bjuder gärna bort det istället. Men jag tycker mycket om att få bjuda hem på middag! Framför allt kan man baka och ge bort i present, vilket jag har gjort denna julen och förra. Det är så lätt att slänga ihop julgodis och ge bort till alla som man inte vet vad de önskar sig. Detta år och förra har jag gjort kola. Denna gången två sorter, chokladkola med havssalt och polkagriskola. Båda vart väldigt uppskattade!
 
 
Chokladkolan på bilden över är såklart en storfavorit både för att den är så lätt att göra, och så god att äta. Grundreceptet finner du HÄR. Men jag brukar göra såhär;
 
Ingredienser:
  • 3 dl grädde (använd alltid äkta grädde, dvs 40%)
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl ljus sirap
  • 50 g smör
  • 0,5 dl kakao
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • Havssalt 

Jag använder en 6 liters kastrull till detta, men använd minst en 3 liters så räcker det. Häll i alla ingredienserna förutom havssalt och sätt på värmen. Rör runt ordentligt medan plattan blir varm så att smöret smälter och ingredienserna blandas ordentligt. Låt koka upp, och dra sen direkt ner värmen. Härifrån ska det bara puttra. På min spis börjar jag på 9 och drar ner till 6. Om du inte måste, så låt bli att röra från och med att kolan slutat storkoka. Lägg i en kökstermometer och sätt alarmet på ca 125°c.
 
 
Medan kolan kokar brukar jag ta en sådan där vanlig rektangulär matlåda som man kan köpa i olika färger från matbutikerna. Lägg ett ark bakplåtspapper i matlådan, klipp inte av kanter eller liknande, utan bara lägg i det och tryck ner det så det blir jämnt och fint. 
 
När alarmet piper kan du börja pröva kultricket!
 
// Kultricket går till så att du har en skål med kallt vatten, ta lite kola med en sked (akta, varmt!) och släpp ner kolan i vattnet, doppa hela skeden om så behövs. Om du kan rulla kolan till en jämn och fin boll så är kolan klar. Ju varmare kolan blir, desto hårdare blir den. Jag rekommenderar lite hårdare än lösare för att den ska slippa smälta om du har den framme på bordet.. //
 
Jag har gjort det så många gånger nu med samma kastrull och samma spis, så jag har lärt mig hur jag får kolan precis som jag vill ha den, men det kan absolut skilja mellan olika 'redskap'. Men jag plockar bara av kolan vid 128°, häller över den i bakplåtspappret i matlådan, ställer ner kastrullen i diskhon och diskar den direkt. Jättejobbigt om kolan torkar! Sen tar jag lite havssalt och strör över kolan, innan jag ställer in hela matlådan i kylskåpet. När kolan har stelnat några timmar senare viker jag helt enkelt in allt bakplåtspapper över kolabiten, och tar bort matlådan. 
 
När det sen är dags att servera eller ge bort kolan så ställer jag antingen fram hela blocket och en kniv så får gäster hugga bort en bit, eller så skär jag upp den i små kuber och gör små smällkarameller av bakplåtspapper. Lägg de små smällkaramellerna i en genomskinlig påse och knyt ett fint band runt öppningen. Ta-da!  
 
Receptet till polkagriskolan kommer ifrån Pärlans Konfektyr. Deras bok kan du köpa här. Jättefin bok med många bra recept i! 

Kommentera här: